Att bo i vår bostadsrättsförening
Att bo i bostadsrätt
Så fungerar en bostadsrättsförening Se också fliken "Trivselregler".
Den boendes resp. Föreningens ansvar beskrivs i länken Ansvar.pdf. nedan. Beskrivningen finns också i Bopärmen.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, som har till uppgift att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen genom upplåtelse av hus. Detta sker mot vederlag utan begränsningar i tiden. Så länge man betalar sina avgifter och sköter andra åligganden, har man som medlem ett starkt besittningsskydd. Man har därmed rätten att bo i sitt hus och är också i egenskap av medlem i föreningen delägare i samtliga fastigheter inklusive de markytor som ägs av föreningen.
En bostadsrättshavare har rätt att göra ändringar i sitt hus, men vid avsevärda förändringar krävs medgivande från styrelsen. (Egen byggnation)
Bostadsrättshavarens rättigheter/skyldigheter styrs av bostadsrättslagen, föreningens stadgar § 28 samt eventuellt speciella ordningsföreskrifter. Ansvar för underhåll delas av föreningen och den boende.
Grundtanken i bostadsrättslagen är att förening och bostadsrättsinnehavare är jämbördiga parter som genom stadgarna i förväg kommit överens om en fördelning av framtida underhålls-och reparationsansvar. Huvudregeln är att bostadsrättshavaren svarar för underhåll och reparation av lägenhetens inre inkl. ytskikt, vitvaror etc. medan föreningen svarar för byggnadskroppen i övrigt. Läs mera i länken "Avtal Länsförsäkringar.pdf" om tilläggförsäkring nedan. OBS! den betalar föreningen åt dig.
Nyttjanderättens förverkande
En bostadsrättshavare, som inte uppfyller sina förpliktelser gentemot föreningen har förverkat bostadsrätten. Detta innebär att bostadsrättshavaren måste flytta från lägenheten. Han upphör samtidigt att vara medlem i föreningen.
Förverkande av bostadsrätt får endast ske utifrån lagens grunder. De viktigaste skälen är följande:
1. Dröjsmål med betalning av årsavgifter med mer än två vardagar efter förfallodagen.
2. Uthyrning av huset i andra hand utan styrelsens medgivande eller utan tillstånd från hyresnämnden.
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för husets inre underhåll.(Stadgarna § 28)
Styrelsen är föreningens ledning och verkställande organ. Den väljs av medlemmarna på årsstämman och ansvarar för föreningens förvaltning. Den kan fatta beslut i alla frågor där inte lag eller stadgar ger stämman beslutanderätt.
Direkt inflytande över föreningens verksamhet utövas på föreningsstämman (årsmötet). Det är därför viktigt att själv vara med då. En passiv medlem kan inte klaga på styrelsens arbete.
Vid överlåtelse av hus blir köpet definitivt först då köparen antagits som medlem i föreningen, dvs godkänts av styrelsen samt protokollförts.